Geschiedenis

Beirtjeshoeve Bvba - Lovendegem - GeschiedenisRestaurant Beirtjeshoeve was tot 2008 gelegen langs het Lievekanaal aan de Bertjesbrug, in de volksmond 'Beirtjesbrug aan 't Liefken' genoemd. De oude hoeve, waarin het restaurant was ondergebracht, werd gebouwd omstreeks 1790. Tot in de jaren 1980 was het een middeleeuws landbouwbedrijf met een herberg, die de bewoners omtoverden in een weekendrestaurant met behoud van de bestaande gebouwen.

Lievekanaal, gegraven tussen 1251 en 1269, is de eerste kunstmatige verbinding tussen Gent en de stad Damme, gelegen aan Het Zwin en de zee. Het kanaal was uitermate geschikt voor de toenmalige binnenscheepvaart en werd gebruikt voor vrachtvervoer van Engelse wol, Gentse draperie, Duitse wijnen, turf, brandhout en landbouwproducten naar Gent. Vanuit Gent vertrokken afgewerkte producten, bouwmaterialen en ook de 'stadsbeer' die als vloeibare meststof werd gebruikt om de landbouwgronden te verbeteren (beer-bertje). De Beirtjeshoeve, gelegen aan de Bertjesbrug, was voor het scheepsvolk een welgelegen rustplaats om even te verpozen terwijl de brug gedraaid werd om de scheepjes te laten doorgaan.

2008 kan het restaurant teruggevonden worden op de Grote Baan in Lovendegem. Vandaag de dag is de Beirtjeshoeve een gezellig restaurant waar families en vrienden welkom zijn om de genieten van een lekker samengesteld menu aan een democratische prijs. Ontdek hier onze menukaart. Hebt u vragen of wenst u een tafel te reserveren? Neem dan contact op via de contactpagina. Wij heten u van harte welkom!

Back to Top